Dagen derpå med Biff Tartar

IMG_5057
Biff Tartar, barbarisk rått og deilig! Denne matretten er definitivt blant topp fem matretter jeg aldri kan leve uten. Noen synes sikkert tanken på å spise rått kjøtt er både ekkelt og sært, men for meg er det bare sexy. Min forkjærlighet for rå mat gjelder like mye for fisk, og sashimi er gjenganger på middagsbordet.

Biff Tartar er en klassisk rett som ofte er å se på franske menyer, men også flere steder i Europa. Den klassiske måten å servere den på er med sylteagurk, rødbeter, løk, kapers og eggeplomme. Godt! Men det er også godt å eksperimentere litt, så derfor tester jeg ofte noen nye ingredienser. I dag gikk turen til wasabimajones og frityrstekte kapers. Å halleluja, himmelen åpnet seg og jeg så lyset! Biff Tartar er nemlig verdens beste dagen derpå-mat også, den kurerer deg både fysisk og mentalt. Jeg er herved kurert. Og frelst.

Dagen derpå er jeg lat. Det er sikkert du også. Turen gikk derfor til fryseren, jeg orket rett og slett ikke fange en ku i dag. I fryseren lå det heldigvis en pakke med karbonadedeig. Ja, jeg bruker karbonadedeig til Biff Tartar, spesielt dagen derpå. Skal jeg være ærlig så gjør jeg det faktisk 90 % av alle gangene jeg lager denne retten, og det gjør jeg ofte. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger i løpet av livet jeg har spist Biff Tartar, og jeg har aldri blitt dårlig. Derfor er jeg ikke det minste bekymret. I tillegg til å være dagen derpå-mat er det en perfekt lavkarborett, for de som bedriver sånt.

Det var flere elementer som gjorde dagens tartar så innmari god. Delvis at jeg var både fyllesjuk og sulten, og delvis at jeg var fryktelig utålmodig. Jeg orket nemlig ikke å vente på at kjøttet skulle tine helt, så derfor spiste jeg den mens den fortsatt var bittelitt frossen, noe som ga den friskhet og morsom knasing – den smakte rett og slett bedre så kald!

Denne oppskriften holder egentlig til fire personer, men jeg klarer glatt å trøkke nedpå hele om jeg er ekstra sulten, og blir den stående på benken så forsvinner den alltid utover kvelden uansett. Beregn 100 gram kjøtt per snute, om snutene er sånn relativt normale og ikke grenseløst grådige slik som meg.

Til Dagen Derpå-tartar trenger du:

– 400 gram oksekjøtt
– Eggeplommer, en til selve blandingen, og en til hver porsjon i tillegg
– Syltet agurk
– Rødbeter
– Løk
– Kapers
– Trøffelolje
– Hvitvinseddik
– Salt
– Kløverspirer
– Wasabimajones
– Olje til frityrsteking

KJØTTET
Jeg starter med å kutte en halv løk i små biter og marinerer dem raskt i hvitvinseddik for å få bort den skarpe smaken. Jeg fikser ikke rå løk (men rått kjøtt går bra, haha). Hell av eddiken, og hakk opp agurk og rødbeter i biter og bland det med løken, en spiseskje kapers, en eggeplomme, kjøttet og noen dråper vidunderlig og uunnværlig trøffelolje. Smak til med salt.

FRITYRSTEKTE KAPERS
Varm opp olje i en kjele og frityrstek en spiseskje med kapers. Det freser noe voldsomt, så vær forberedt. Fisk dem ut og legg på kjøkkenpapir. Frityrstekte kapers er noe alldeles festlig som jeg plukket opp på en fransk restaurant hvor jeg fikk de servert nettopp til Biff Tartar. De får ekstra egenskaper i form av sprøhet og en litt … tja, popcorn-aktig smak i tillegg til den velkjente kaperssmaken, helt fantastisk herlig! De åpner seg under friteringen, så de ser ut som små blomster (noe de faktisk er også, det er blomsterknopper og ikke bær slik mange tror).

WASABIMAJONES
Majonesen er den samme som du finner oppskrift på her, iblandet wasabi (japansk pepperrot, den grønne man spiser til sushi du vet) på tube. Du kan også bare blande wasabi ut i Mills majones (eneste kjøpemajonesen som kommer gjennom nåløyet her hjemme, alle andre har bismak av harsk olje), det synes jeg er helt innafor altså.

Anrett kjøttet slik du ønsker, og pynt med kapers, majones og kløverspirer og selvsagt eggeplommen ved siden av. Spirene er ikke bare til pynt, både smaken og konsistensen gir det lille, men helt essensielle, ekstra som gjør denne varianten så himla god. Wasabimajones smakte helt himmelsk til og blir herved fast tilbehør i all fremtid!

 

(3243)

Comments

comments

2 thoughts on “Dagen derpå med Biff Tartar

  1. Pingback: Dagen derpå-blings med titusen kalorier - Annikens Kitchen

  2. Pingback: Kjøttfri Biff Tartar - Annikens Kitchen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *