Oppskrift på Facon

facon

Facon er, som navnet tilsier, falsk bacon. Og det smaker skummelt likt bacon om jeg får være ærlig. Det finnes mange variasjoner av denne oppskriften, jeg har gått for en veldig enkel variant med svært få ingredienser. Jeg vet dette ikke ser ut som bacon, men det er helt til du smaker på dem, jeg lover! 🙂

Liquid Smoke

liquidsmokeI grunnen kan du bruke nesten hva som helst som «kjøtt» så lenge du har Liquid Smoke (ofte kalt røyksyre på norsk). Jeg kjøpte min Liquid Smoke på meny for 42,- kroner, så den burde være fullt mulig å få tak i. Den er noe jeg anbefaler alle veganere og vegetarianere å ha i skapet, i hvertfall om du savner smaken av kjøtt en gang i blandt.

Nutritional Yeast

733739024602-1Jeg har også gått til innkjøp av Nutritional Yeast (pulverform), da dette ofte brukes som erstatning for ost (kommer oppskrift på deilig vegansk «ostesaus»). Noen sier den har litt parmesanaktig smak. Jeg vil påstå det er å utvise den overdreven høflighet. Eller mangel på dømmekraft. Den har riktignok umamiegenskaper, men den heller mer til smak og lukt av ostepopp i min gane og nese enn parmesan. Men den har utvilsomt et veldig osteaktig preg som egner seg godt som erstatning. Jeg har ikke funnet næringsggjær i norske butikker, så jeg har kjøpt min på iHerb.com (Oppdatering! Sjekk Beas kommentar nedenfor, næringsgjær er å få tak i hos helskost!). Den er ikke billig, men er veldig drøy i bruk. I tillegg er det visst supermat med masse kule helseegenskaper, og sånt kan vi jo like.

Oppskrift Facon

Til min Facon brukte jeg følgende:

  • Tofu
  • Soyasaus
  • Liquid Smoke (røyksyre)
  • Nutritional Yeast (næringsgjær)
  • Olje til steking

Tørk tofuen så godt det lar seg gjøre på kjøkenpapir uten at den går i stykker for mye. Dette er den vanskeligste oppgaven. Skjær tofuen i skiver. Ikke alt for tynne, men så tynne du klarer uten at de faller fra hverandre. Stek de i godt med olje i nesten 10 minutter på hver side. De skal nesten frityrstekes. Når de har begynt å bli gyldne kan du forsøke å snu dem og steke tilsvarende på andre siden. De faller veldig lett fra hverandre, så vær forsiktig. I mellomtiden blander du ca 2 ss soyasaus og 1 ts Liquid Smoke. Hell dette over faconet. La det frese litt før du drysser litt næringsgjær over faconbitene. Nå vil sausen bli sirupsaktig, og faconbitene dine blir litt tykkere, seigere og mer kjøttfulle i konsistensen. Jeg lot to faconbiter ligge på kjøkkenbenken over natten, og i dag smakte de enda bedre, og hadde en mye mer troverdig kjøttkonsistens. De egner seg med andre ord godt til oppbevaring 🙂

facon2

(1894)

Comments

comments

2 thoughts on “Oppskrift på Facon

  1. Bea says:

    Du finner næringsgjær i helsekost i Norge, Life har en som heter «Bjæst» i gule poser og Sunkost har engevita næringsgjær på bokser ? Er mye dyrere enn på iHerb, men det finnes her også ? Facon ❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *