Blekksprut med linser

IMG_0005

Blekksprut fascinerer meg av flere årsaker. For det første er det en råvare jeg i mine yngre dager nektet å så mye som se på, langt mindre smake på! Hele skapningen bød meg imot, og jeg kunne ikke med min beste vilje fatte og begripe at noen kunne spise det ekle tentakkelmonsteret av et sjøuhyre. Bare synet av den gjorde meg kvalm. Det faktum at frityrstekte blekksprutringer – calamari – er noe av det beste jeg vet i dag, sier derfor mye om min utvikling i matveien. Eller kanskje jeg bare har blitt voksen?? Gud forby …

Klare for Sous Vide
Vakuumpakket og klare for sous vide!

Det andre som selvsagt fascinerer meg, er smaken. Hvordan kan den beskrives? Blanding av kamskjell og hvit fisk? Nei, det er liksom ingenting å sammenligne med. Av alle sjøens underlige skapninger er det ingenting som ligner, verken i smak eller tekstur.

Og da er vi over på årsak nummer tre, som er nettopp teksturen. Det finnes knapt et kjøtt som er vanskeligere å tilberede uten å ende opp med viskelær, og jeg skal ærlig innrømme at jeg enda ikke har knekt koden. Til tross for en litt gummiaktig tekstur synes jeg likevel det er godt – og jeg synes den litt spretne konsistensen faktisk er litt festlig å tygge på. Den er ikke seig i ordets rette forstand, bare veldig gummiaktig – men uprobelmatisk å tygge. Men … nå har blekksprut nesten blitt en besettelse for meg, jeg skal få til den konsistensen! Det store internettet har mange gode tips til hvordan tilberede blekksprut uten at det blir gummi, men ingen av disse metodene er idiotsikre … så jakten fortsetter!

Uansett: denne retten ble helt fortreffelig hva smak gjelder, og fylt blekksprut ser unektlig veldig stilig ut! Jeg har fylt den med oksekjøtt, men jeg tror kanskje svinekjøtt er enda bedre! Og for de som ikke spiser kjøtt så ville jeg kanskje testet ris, krabbekjøtt eller hummer, eventuelt masse grønnsaker.

4Du trenger:
Blekksprut, 1 filet per person (jeg kjøper frossen i en tyrkisk nærbutikk, jeg betaler rundt 40,- for fire fileter)
Karbonadedeig eller kjøttdeig, ca 100 g til hver filet
Linser, ca 150 g per person (jeg har brukt røde linser fra Go Green)
Krydder:
Hvitløk
Ingefær, både tørket og fersk
Frisk mynte
Sitron
Sesamolje
Gurkemeie
Tørket koriander
Cumin
Salt og pepper
Olivenolje til steking

Linser i kraften fra blekkspruten
Linser i kraften fra blekkspruten

Jeg har tilberedt min blekksprut sous vide, og jeg vakuumerte filetene sammen med fersk hvitløk, fersk ingefær, saften av en sitron, gurkemeie (derav den fine fargen) og sesamolje, og vannbadet de i 2 timer på 59 grader. Til kjøttet brukte jeg malt ingefær, knuste korianderfrø, cumin, salt, pepper og frisk mynte. Kjøttet formet jeg som to pølser og la i sous vide sammen med blekkspruten. Etter vannbadet fylte jeg filetene med «kjøttpølsene», krydret med salt og pepper og stekte dem i panne til de ble gyldne. Kraften fra blekkspruten brukte jeg til linsene, og smaken ble fantastisk!

Min søken etter den perfekte blekksprut fortsetter. Noen sier at kort behandlingstid er nøkkelen, men det samme sies om langtidsbehandling – men jeg er helt sikker på at et sted der ute finnes det en idiotsikker metode, og den skal jeg finne!

(2091)

Comments

comments

2 thoughts on “Blekksprut med linser

 1. Faren til kongen says:

  Blekksprut, så fett..

  Venter i spenning til du har funnet den idiotsikre måten å få de perfekt på, hadde jo satt noen penger på sous vide i forkant dog.

  Til info ser jeg at modernist cuisine anbefaler 65 grader i 4.30 for tender, men det har du kanskje testet ut allerede.

  Ett raskt spørsmål, hvordan fungerer de fryste blekksprutene syntes du, noen erfaringer å dele rundt de?

  • Anniken says:

   Faren til kongen, for en kul blogg du har! Takk for kommentar 🙂

   65 grader 4.30 skal herved testes, jeg hadde mine på 59 grader i to timer, men jeg mistenker at lengre tid kan knekke litt av koden. De gangene jeg har fått servert blekksprut på Kreta (noe som er ofte) så synes jeg kjøttet har vært overraskende mørt. Derfor gir jeg meg ikke 🙂

   Min erfaring med det frosne kjøttet så langt er at det er litt gummi, men faktisk ble det bedre forrige gang da jeg bare frityrstekte dem i egg og mel, fremfor nå under langtidsbading sous vide.

   Jeg lover å dele den o store hemmelighet om jeg skulle finne den, vær du sikker! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *