Vegansk taco med tempeh og «ostesaus»

Vegansk taco! Det ser unektelig lekkert ut, ikke sant? Om du elsker kjøtt så kan du fint droppe tempeh og benytte kjøttdeig (eller hva du måtte foretrekke) i stedet, og «ostesausen» kan naturlig nok erstattes med vanlig ost.

vegansk taco

Det er bare med et nødskrik jeg kan forsvare denne retten som en oppskrift, for den ble strengt tatt bare rasket sammen av det jeg hadde tilgjengelig, og bortsett fra guacamole og «ostesaus» så er ting bare tilberedt, ikke laget (to vidt forskjellige ting i min matverden). Men jeg håper den kan være til inspirasjon for hvordan du kan sette sammen et måltid av det du har, mao koke suppe på en spiker.

Jeg benyttet både tacolefser og tacobåter (de myke badekarene, haha), men du bruker selvsagt det som passer deg best. Er du tålmodig og flink, så kan du jo lage dine egne tortillalefser, men de som har fulgt bloggen min vet at jeg ikke har verdens beste kjemi med ting som involverer mel, uansett hva slags mel … men jeg kommer meg altså (mer om det senere). 🙂

Vegansk taco? Har du blitt veganer?

Vegansk ja. Jeg skal ikke utdype dette så veldig mye, men jeg har altså blitt 100 % veganer. Jeg har ikke oppdatert så mye på denne bloggen det siste året (og vel så det), og det lille jeg har lagt ut har stort sett vært vegansk. Etter å ha vært vegetarianer nesten på heltid det siste halvannet året (med unntak av litt fisk i ny og ne) med flere veganske perioder, er dette en overgang som skjer helt naturlig og uten en følelse av at jeg ofrer noe. Ønsker du å vite mer om hvorfor jeg har tatt dette valget, så kommer jeg til å oppdatere under «om meg» litt senere.

Det betyr på ingen måte at jeg kommer til å misjonere, og alle mine gamle oppskrifter kommer til å ligge ute. Jeg har tross alt vært kjøttspiser i hele mitt 3000-år lange liv (jeg vet, holder meg sykt bra), så min forholdsvis nye livsstil setter meg på ingen måte i posisjon til å rette moralsk pekefinger mot noen som helst. Valget mitt er personlig, og jeg har ingen planer om å prakke livsstilen min på noen.

Derimot håper jeg at mine oppskrifter kan være til inspirasjon både for veganere og vegetarianere, og kjøttspisere som bare har lyst til å spise litt mindre kjøtt.

Og denne tacoen ser da unektelig fristende ut, ikke sant? 🙂

vegansk taco

Hva har jeg så med i dene tacoen?

Jeg laget to forskjellige blandinger med henholdsvis kidneybønner, mais og tacosaus, og en med spisskål, løk og paprika. I tillegg serverte jeg stekt aromasopp, hjemmelaget guacamole, marinert tempeh og «ostesaus» til. Dette måltidet er et «bruk det du har»-konsept, og det meste funker som fyll til tacoen.

Som fyll til tacoen laget jeg to forskjellige gryteblandinger, men du kan også putte alt i samme gryte. Jeg hadde det i to gryter av den enkle og forfengelige grunn av at det så pent ut på bordet og på bildet.

Måltidet holder til ca 4 personer, avhengig av hvor mange lefser, skjell og/eller båter du velger å benytte.

Gryte nr. 1

 • 1 pakke/boks kidneybønner
 • 1 glass tacosaus (de billigste fra Rema eller First Price er like bra som de dyrere variantene)
 • 1 pakke/boks mais

I tillegg hadde jeg litt igjen i en pose med råkostblanding, så den tok jeg også med. Varm alt i en kjele, smak til med salt og pepper, eventuelt tacokrydder om du ønsker.

Gryte nr. 2

 • 1 løk
 • 1/2 spisskål, skåret i strimler
 • 1 rød paprika

Stek løk og parika i panne med litt olje, og tilsett kålen mot slutten slik at den bevarer farge og litt knas.

Guacamole

 • 2 spisemodne avocado
 • en håndfull cherrytomater (eller en hel vanlig tomat)
 • Saften av en halv sitron (eller en hel lime)
 • 1 ts tahini (eventuelt en ts sesamfrø eller litt sesamolje i stedet)
 • En liten håndfull koriander
 • En ss olivenolje
 • Salt og pepper

Kjør alt til en litt rustikk konsistens med stavmikser, eller mos for hånd. Guacamole skal ikke være for fløyelsmyk i konsistensen, det er godt at den er litt chunky.

«Ostesaus»

 • 1 kopp cashewnøtter, bløtlagt i vann over natten (eller minst 3-4 timer)
 • Saften av en halv sitron
 • 1-2 ss dijonsennep (eller en annen sennep du foretrekker)
 • 1/2 kopp næringsgjær*
 • 1-2 kopper mandelmelk eller vann
 • Salt

Det er ingen absolutte mål på denne sausen, føl og smak deg frem.

Bløtlegg nøttene i vann over natten, eller minst i 3-4 timer. Jo lenger du bløtlegger, jo mer fløyelsmyk blir sausen. Hell av vannet og tilsett sitronsaft, næringsgjær (Nutritional Yeast), sennep, salt og vann eller mandelmelk (du kan selvsagt også bruke soyamelk, rismelk eller hva du måtte ønske av væske). Kjør alt i en blender til du får en fløyelsmyk konsistens. Hvor mye væske du bruker avnhenger av hvor tynn eller tykk du ønsker sausen.

Du kan erstatte cashew med andre nøtter om du ønsker, prøv deg frem.

Sausen kan også fint brukes som dipp, eller rett og slett som pålegg (se under).

Næringsgjær / Nutritional Yeast

*Næringsgjær (t.v.) er et inaktivt gjær som har en parmesanlignende smak, og egner seg glimrende i alle retter der du ønsker en smak av ost eller umami. Den runder av og gir maten en velsmakende fylde.

Det finnes forskjellige typer næringsggjær, jeg har den både i pulverform (kjøpt på iHerb) og i flak (kjøpt på Meny på Bryn senter), og sistnevnte er også supergod å drysse over blant annet pastaretter som erstatning for revet parmesan.

Sunt skal det visstnok også være, og det er jo bare hyggelig. Næringsggjær er inaktivt og kan ikke brukes som hevemiddel. Det vil heller ikke gjære i fordøyelsessystemet, så det er trygt for alle som reagerer på gjærprodukter.

Marinert og ovnsbakt tempeh

Tempeh er i likhet med tofu også basert på soyabønner. Men der tofu ofte er vanskelig å håndtere (den er litt sart og høysensitiv må vite) og nokså pregløs i smaken, er tempeh dens strake motsetning på begge områder. Tempeh er fermenterte soyabønner i en kake- eller brødlignende form. Den kan minne litt om en rar liten loff når du tar den ut av pakken, men når du skjærer den opp ser du at den består av masse hele soyabønner.

Den er blek i fargen (over t.h.), men det er bare (i likhet med oss vinterbleike nordmenn) helt til den blir stekt. Da får den en gylden og delikat farge (over t.v.). Når det gjelder smak er den også uten sidestykke velsmakende, sammenlignet med sin pregløse slektning tofu. Det høres kanskje skummelt ut med fermentert mat, men den er mild og smaker som en blanding av nøtter og sopp, men mest nøtter.

Jeg startet med å skjære tempeh’n i ca en halv cm tykke skiver. Deretter la jeg dem i marinade, og lot dem ligge i kjøleskapet til dagen etter. De bruker litt tid på å trekke til seg marinaden.

Jeg benyttet hoisin-saus, sriracha, olivenolje og bittelitt liquid smoke til marinaden. Halleluja!

Deretter stekte jeg dem i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Mange synes de blir bedre ved steking i panne, men jeg var rett og slett lat og valgte ovnen. De ble helt strøkne altså, bare så det er sagt, både på smak og konsistens.

Handleliste

Tempeh kjøper jeg fra et asiatisk supermarked i Storgata i Oslo, men jeg vil tro du finner det flere steder. Kom gjerne med tips 🙂

Liquid Smoke har jeg kjøpt på Meny, du får sikkert tak i det flere steder. Merk at du trenger veldig lite av det når du skal marinere, 1 ts er nok til den mengden jeg har brukt her. Bruker du for mye blir maten besk og uspiselig.

Næringsggjær kjøpes på Meny, enkelte helsekostbutikker, iHerb eller veganermat.no.

Alle andre ingredienser er alminnelige matvarer du får hos din nærmeste dagligvarebutikk.

Åh, forresten – vi ble mette!

Vel bekomme 🙂

vegansk taco 

Ønsker du et alternativ til tacolefser og tacoskjell? Prøv disse fylte squash-burritoene i stedet 🙂

vegansk taco. vegansk taco. vegansk taco. vegansk taco.

vegansk taco vegansk taco vegansk taco vegansk taco vegansk taco vegansk taco

(568)

Comments

comments

One thought on “Vegansk taco med tempeh og «ostesaus»

 1. Pingback: Vegansk mozarella - et plantebasert alternativ til ost - Annikens Kitchen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *