Vegansk smør – med trøffel og safran!

Vegansk smør – det får mange til å tenke margarin. Men for at det skal oppfylle kravene til et smør må det innholde et «meieriprodukt». I dette tilfellet plantemelk.

Et vegansk smør vil aldri bli som ekte meierismør, men med de rette smakene havner det sannelig høyt på pallen! I tillegg er det langt mindre jobb å lage vegansk smør enn ekte smør – det er litt av den samme prosessen som når jeg lager enkelte hudpleieprodukter 🙂

I et vegansk smør kan du egentlig ha i hva du ønsker av smaker. Jeg har enda ikke funnet smøraroma i noen butikk (tips meg gjerne), så det planlegger jeg å bestille på nett. Jeg har sjekket, og smøraroma er vegansk – i motsetning til smøressens.

vegansk smør

Dette er min trøffelfavoritt. Den kjøper jeg på Meny.

I mitt smør denne gangen valgte jeg trøffel og safran. Intet mindre liksom. Vel vitende om at trøffelolje aldri har vært i nærheten av en trøffel (den innholder trøffelaroma som er laget på hvitløk), så elsker jeg likevel trøffelolje over alt på jord. Jeg kjøper trøffeololje på Meny. Men unngå de billigste variantene, de smaker enten vondt, eller rett og slett ingenting. Invester i en liten flaske med hvit trøffeololje, den er superkonsentrert på smak og varer en god stund.

Jeg har benyttet mandelmelk, men alle typer plantemelk kan benyttes. Soya, ris, kokos – velg den du foretrekker. Det samme gjelder eddik. Jeg er veldig glad i hvitvinseddik, men bruk akkurat den som passer deg – prøv deg frem 🙂 Ekte safran kjøper jeg også på Meny, de kommer i små tråder og du trenger svært få av dem. Safran har en veldig intens smak, og for mye kan ødelegge en rett (det blir beskt). Litt safran er derimot himmelsk!

Jeg har benyttet duft- og smaksnøytral kokosolje i dette smøret (også kjøpt på Meny). Du må ha en fast olje, og da er utvalget ganske lite. Benytter du vanlig kokosolje vil du få en overdøvende kokossmak, og det er ikke ønskelig i dette tilfellet. Det kan hende du kan bruke rent delfiafett også, men det har jeg ikke forsøkt. Delfiafett er hardere enn vanlig kokosolje, så jeg vil i såfall tro du må bruke mindre fast og mer flytende.

Vegansk smør med trøffel og safran – oppskrift

I dette smøret har jeg benyttet følgende:

 • 300 g nøytral kokosolje
 • 1 dl mandelmelk
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ts trøffeololje
 • 1 ts hvitvinseddik
 • en klype salt
 • noen tråder safran
 • en liten klype gurkemeie for litt gulere frage (valgfritt)
Hell blandingen over i en form som står i isvann. Jeg måtte benytte meg av kjøleelementer i mangel av isbiter. Det gikk helt fint!

Slik gjør du:

 1. Smelt kokosoljen i et vannbad til den er helt flytende.
 2. Klargjør en form med bakepapir (kan være en hvilken som helst boks i passende størrelse).
 3. Sett formen i isvann. Har du ikke nok isbiter, bruk kjølelementer.
 4. Ha de andre ingrediensene sammen med den smeltede kokosljen og kjør alt i blender til du har en jevn blanding
 5. Hell umiddelbart over i formen som står i isvann.
 6. La den stå til den har stivnet og oppbevar i kjøleskap.

Voila!

Det er faktisk veldig enkelt. Grunnen til at du må kjøle ned blandingen raskt er fordi den vil skille seg om du ikke gjør det. Oppbevar smøret i kjøleskap. Jeg opplever at smøret er litt smuldrete og ikke så smørbar når den kommer rett fra kjøleskapet, så jeg anbefaler deg å ta ut smøret en liten stund før bruk. Du kan også benytte en varm kniv når du skal smøre på skiva.

Vel bekomme 🙂

 vegansk smør

(1024)

Comments

comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *