Hjemmelaget ketchup med kick!

 IMG_1921
Å lage ketchup er ikke vanskelig, og det blir utrolig godt! Nå skal det sies at jeg synes Heinz ketchup er helt fabelaktig, og det vil nok alltid stå en flaske i kjøleskapet mitt, men den hjemmelagede varianten knuser likevel Heinz så det holder. Basen til ketchupen er også den perfekte pastasaus, og etter at du har silt blandingen kan du bruke restene til dette. Nam! Min ketchup er lett inspirert av Jamie Oliver.

[pullquote]

Annikens ketchup:

4-5 store modne tomater
400 ml tomater på boks
1 håndfull soltørkede tomater
1 rød løk
1/2 fennikel
1 stangselleri
2 cm frisk ingefær
1-2 fedd hvitløk
1 chili med frø
En god neve frisk basilikum
1 ss korianderfrø, knust i morter
1 – 2 ss Worcester saus
200 ml rødvinseddik
70 g brunt sukker
Salt
Pepper

[/pullquote]
Jeg har valgt å ta med tre varianter av tomater, og av de tre er det faktisk de ferske som gir minst smak, det er for min del mer følelsen av at jeg lager noe ferskt som gjør at jeg har dem med. Dessuten elsker jeg tomater, den ultimate umamiråvaren. Hermetiserte tomater og ikke minst soltørkede tomater, har en fyldighet – en intens umamismak – som de ferske tomatene enda ikke har oppnådd. Jamie Oliver lærte meg (ikke at jeg har truffet ham akkurat men … ) at når du skal kjøpe hermetiserte tomater, så kjøp hele, ikke hakkede. De hele er nemlig de beste, mens de dårligste tomatene blir hakket opp og ofte solgt til høyere pris. Dette visste jeg ikke fra før av, kjekk kunnskap å ha 🙂

1. Start med å rense og kutte grønnsakene i grover biter. Fres i en stor panne eller kjele sammen masse olivenolje og hvitløk, chili, urter og krydder. Om du vil ha en mildere variant tar du ut frøene av chilien, men jeg lover deg at den er best med. La det småfrese under lokk på lav varme i 10-15 minutter til alt er mykt.

2. Kutt tomatene i grove biter.

3. Tilsett alt av tomater (ferske, hermetiserte og soltørkede) i blandingen og la det småkoke under lokk til det har blitt en fyldig saus. Smaker himmelsk, ikke sant??

4. Kjør i blender og hell sausen tilbake i pannen/kjelen gjennom en sikt. Er du nøye på at ketchupen skal bli helt jevn, blank og perfekt så siler du det to ganger gjennom et tøystykke. For min del synes jeg sånt bare er klin og tull, og jeg ble strålende fornøyd med min siktede ketchup. Du synes kanskje fortsatt at blandingen smaker mer pastasaus enn ketchup, og det er helt riktig. Ketchup-følelsen kommer med sukker og eddik og en god dæsj med Worcester-saus.

Jeg har funnet mange ketchupoppskrifter uten Worcester-saus, men jeg skjønner ikke hvorfor … den sausen er jo selve essensen av ketchup i min gane. Ha sukker og rødvinseddik i ketchupen og la den småkoke til den har den perfekte ketchupkonsistens. Sukkeret og eddiken gjør sausen blank og silkeaktig, slik en ketchup skal se ut. Smak til med mer salt, pepper, sukker, eddik og ikke minst Worcester-saus om nødvendig. Nå smaker det ketchup, det lover jeg deg! Verdens beste til og med! Ha ketchupen over på en steril flaske eller krukke, og den skal kunne holde seg i kjøleskap i 6 måneder. Serveres til kjøtt, egg, som dip eller til pasta, nam! 🙂

IMG_0828

IMG_1919

(2948)

Comments

comments

5 thoughts on “Hjemmelaget ketchup med kick!

 1. Pingback: Fra Raw Food til Roar Food

 2. Trond says:

  Jeg kom over denne oppskriften i jakten på en ketchupoppskrift, og jeg har i kveld fulgt oppskriften til hver minste detalj i håp om en velsmakende, hjemmelaget ketchup. Jeg har bare lagd det en gang tidligere, og da var jeg ikke 100 % fornøyd med smaken. Denne virket derimot lovende, men da jeg kom til innspurten og skulle tilsette rødvinseddik så tenkte jeg akkurat litt for sent at 200 ml virket som ganske mye. Men da jeg hadde jeg allerede målt opp og helt i all eddiken. Når jeg skulle smake på den etterpå merket jeg med en gang at dette ble feil og altfor mye syresmak. Ketchupen ble bortimot uspiselig i min munn, og jeg har forsøkt å balansere med å doble, tredoble og firedoble mengden med brunt sukker, men til liten hjelp. Er du sikker på at mengden med rødvinseddik i oppskriften, altså 200 ml (2 dl) er korrekt? Eller skulle det egentlig være 0,2 dl?

  • Anniken says:

   Hei Trond, og takk for feedback 🙂 Veldig synd at din ble uspiselig! Jeg har bare laget denne en gang, og nå må jeg nesten teste den på nytt for å se om du kan ha rett. Jeg vet med sikkerhet at det ikke var så lite som 0,2 ml, for jeg er veldig glad i eddik og syrlighet og bruker det mye i nesten all slags mat, men kanskje har jeg skrevet feil her – i såfall beklager jeg! Forsøk å halvere (eller enda mer) neste gang, så kanskje den passer din gane bedre 🙂

 3. Km says:

  I den originale oppskriften fra Jamie Oliver er det brukt tilsammen 1 kg tomat DA går det sikkert gret med så mye eddik.

  • Anniken says:

   Haha, ser den 🙂 Det er fullt mulig jeg i etterkant glemte hvor mye eddik jeg hadde brukt, for jeg tar det litt sånn på feelingen. Tar dette som en påminnelse om at jeg hele tiden må notere underveis 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *