Hekta på Sous Vide

Jeg lover å ikke la denne bloggen bli en ren Sous Vide-blogg, men etter å ha omsider mottatt min etterlengtede Sous Vide-maskin, kan jeg ikke love 😉 I dag tok jeg den i bruk for første gang, og jeg tok det kjøttet jeg hadde for hånden. I dette tilfellet svinekoteletter fra Jæren – de er billige og har vanvittig mye smak.

sousvide-anovaMen først: hva er egentlig «Sous Vide? «

Sous Vide er en gammel fransk teknikk som betyr – «under vakum». sous vide [suviid]
Teknikken sous vide går ut på at man vakumerer maten for så å tilberede den i vannbad under lav og nøyaktig temperatur ( fra 30 – 90 grader) over lang tid. Tidligere var dette forbeholdt storkjøkken og restauranter, men nå finnes det utstyr slik at du kan lage dette hjemme på din egen kjøkkenbenk.
Dette gjør at saftigheten, aromaene og teksturen beholdes på en helt annen måte enn ved tradisjonell matlaging. 
Man varmer opp et vannbad til en nøyaktig temperatur, legger i maten og lar den ligge i så mange timer som behøves. Det kan være alt fra 1 time til 7 døgn.
Man kan ta det billigste og i utgangspunktet seigeste kjøttet og få det til å bli mørt som mykt smør. Sånn sett er det også en økonomisk gunstig teknikk, man kan få perfekt resultat med billige råvarer. Man trenger heller ikke like mye smør/olje,samt at det holder bedre på næringsstoffene.»
– Sous Vide Norge

De «gamle» Sous Vide-maskinene tok stor plass, men med de nye sirkulatorene kan du tilberede så store stykker kjøtt du vil fordi du kan bruke omtrent en hvilken som helst beholder, også tar den minimalt med plass når den skal stues vekk. Min er fra Anova, og du kan kjøpe den herfra >>

I marinaden hadde jeg honning, Dijonsennep, hvitløk, trøffelolje, soyasaus, olivenolje og pepper. Jeg vannbadet kjøttet i ca 3,5 timer på 55 grader (jeg liker rosa kjøtt) og freste det kjapt i smør med salt og pepper i panne helt til slutt. Jeg kan nesen ikke beskrive hvor saftig, mørt, smakfullt og himmelsk dette kjøttet ble, og med en vanvittig perfekt tekstur, det smelter fullstendig på tunga! Jeg glemte helt å lage tilbehør, for da jeg skulle smake på kjøttet endte jeg opp med å stønne meg gjennom en hel kotelett ved kjøkkenbenken (det var bare plutselig bortevekk), med påfølgende matkoma. Samboer Marie spurte tørt «lager du like mye lyder når du har sex?». Det kommer vel strengt tatt an på både maten og sex’en … 😉

Livet mitt i forhold til matlaging er nå før og etter sous vide!

sousvide01

sousvide04

sousvide03

 

 

(3738)

Comments

comments

One thought on “Hekta på Sous Vide

  1. Pingback: Andebryst med rødvins- og appelsinglaze og duck skin crumble - Annikens Kitchen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *