Reinsdyr på tre måter

reindeer-carpaccio

Glem elgen, skogens konge, det er reinsdyr som regjerer i min kjøttverden! Reinsdyr er for meg kongen av kjøtt, det beste av det beste, en kjøttgave sendt fra Gudene! Eller Finnmark.

Reinkjøtt er helt vanvittig godt på smak, og med en mørhet du ikke finner i noe annet kjøtt. I tillegg er reinsdyr langt på vei det mest etiske kjøttet man kan spise, og jeg har klokketro på at glade dyr smaker godt. Jeg vil ikke spise frykt og sorg, jeg vil spise lykke og frihet. Jeg er det mange vil kalle en real skrulle, og tror dypt og oppriktig på at når vi spiser et annet (tidligere) levende individ, så spiser vi også energien til dette individet. Jeg kommer aldri til å bli vegetarianer, men jeg er i aller høyeste grad opptatt av hva jeg spiser. Og selv om jeg ikke ved hver anledning gjør like etiske valg, så etterstreber jeg å gjøre det så ofte som mulig.

Det handler om å gjøre en forskjell, og hvis alle gjorde litt, ville det utgjøre mye. Kjøttfri mandag er ett av mange gode eksempler på at det nytter. For meg er det selvsagt uvesentlig om den kjøttfrie dagen faller på en mandag eller torsdag, det er forskjellen som betyr noe. Jeg er mer periodekjøttspiser. Jeg spiser stort sett fisk og grønt i det daglige, men plutselig kommer kjøttbehovet snikende over meg, og da kan jeg fråtse i rødt kjøtt i flere dager på rad, men så sier det brått stopp, og da er jeg på fiskevogna igjen. For øyeblikket er jeg inne i en sånn kjøttperiode, og akkurat nå er det reinsdyr som gjelder.

Enten du velger indrefilet, ytrefilet eller flatbiff, så er kjøttet så mørt at du kan spise det med skje. Sous vide-tilberedning er overflødig når det gjelder mørt reinkjøtt, jeg vil faktisk påstå det gjør mer skade enn nytte … vel og merke om du er som meg og foretrekker kjøttet rått. Kjøtt tilberedt sous vide må ha en minimumstemperatur på 50 grader for å bryte ned fibrene i kjøttet (altså gjøre det mørere), men med en slik fantastisk og mør struktur som reinkjøttet har, blir det bare meningsløst, for alt over 50 grader blir for meg «gjennomstekt» når det gjelder denne typen kjøtt. Jeg anbefaler sous vide-teknikken til kjøtt som ikke er fullt så mørt. Folk har forskjellig smak, det respekterer jeg, men jeg gråter likevel innvendig når jeg ser så perfekt kjøtt bli mishandlet til det ugjenkjennelige og forvandlet til tørre, smakløse skosåler. Så trist og meningsløst. Snufs.

Men nok kjøttfilosofi, og over til selve oppskriftene. Jeg pleier vanligvis å kjøpe ytrefilet av rein (smaker mer enn indrefilet og er akkurat like mør), men denne gangen kom jeg over flatbiff og valgte å teste det. Mye fordi det var halve prisen (reinkjøtt er hinsides dyrt, over 600,-/kg for indre- og ytrefilet, og i overkant av 300,-/kg for flatbiffen), og jeg var nysgjerrig på forskjellen fra indre- og ytrefilet. Jeg har bare én ting å si: kjøp det! Det er akkurat like mørt som filetene, og den er proppet med deilig smak.

Jeg har valgt ut tre oppskrifter: carpaccio med tyttebærsvinaigrette, tataki med salsa og syrlig soyasaus, og frokostsandwich med kremost. Merk at alle rettene innholder rått kjøtt.

Carpaccio av rein med tyttebærsvinaigrette, pære og trøffelmarinert sopp

Til denne retten trenger du:

 • Reinkjøtt
 • Tyttebærsyltetøy
 • Pære
 • Skogssopp
 • Trøffelolje
 • Rødvinseddik
 • Balsamicoeddik
 • Soyasaus
 • Sitronsaft
 • Salt og pepper

Av utstyr trenger du: skarp kniv, stavmikser og en mandolin (evt. ostehøvel som skjærer tynne skiver).

Start med å legge kjøttet i fryseren en times tid, da blir det lettere å skjære tynne skiver. I mellomtiden tilbereder du tyttebærsvinaigrette, pærer og sopp. Pæren høvler du i tynne skiver med en mandolin eller ostehøvel. Sett til side. Stek sopp i panne med smør, salt og pepper til de får en god konsistens, og ha over noen dråper trøffelolje til slutt. Bland godt i en bolle og sett tilside.

Oppskrift på himmelsk tyttebærsvinaigrette:

 • 2 ss tyttebærsyltetøy, søt type
 • 4 ss rødvinseddik
 • 2 ss soyasaus
 • 2 ss balsamicoeddik
 • Et par skvis sitronsaft
 • Eventuelt salt og pepper

Bland alle ingrediensene (bortsett fra salt) og kjør i stavmikser. Smak og tilsett salt om nødvendig, ofte holder det med bare soyasaus. Ha over på en flaske så du har til senere bruk, det er mer enn nok til flere runder. Passer også glimrende som salatdressing.

Ta kjøttet ut av fryseren og skjær i tynne skiver med en skarp kniv. Anrett på tallerken med pærer, sopp og vinaigrette. Topp eventuelt med litt frisk timian, det passer veldig godt til. Vel bekomme 🙂

reindeer-carpaccio
Reinsdyrcarpaccio med tyttebærsvinaigrette, pære og trøffelmarinert skogssopp

Tataki av reinsdyr med spicy salsa og syrlig soyasaus

Neste rett skal jeg ikke skryte av å ha funnet opp selv. Jeg fant den på matprat.no og syntes den hørtes så god ut at jeg måtte prøve den. Det er jeg glad for at jeg gjorde. Så dette er mer en anbefaling enn det er en egenprodusert rett. Retten det er snakk om er tataki av reinsdyr. Tataki er en japansk måte å tilberede fisk eller kjøtt på, hvor du freser kjøttet i glovarm panne med litt olje noen få sekunder på hver side, kun for å få en minimal stekeskorpe. Kjøttet er altså rått men med en liten smakfull hinne rundt, som også gjør seg visuelt.

Til denne retten trenger du:

 • Reinsdyr
 • Multer
 • Avocado
 • Chili
 • Lime
 • Soyasaus
 • Timian
 • Salt og pepper
 • Olje til steking

Start med å ha salt og pepper på kjøttet og fres det i glovarm panne med olje noen få sekunder på hver side. Legg til side, og frys det eventuelt ned en times tid for at kjøttet skal bli lettere å skjære i. Kutt en avocado i terninger sammen med rød chili i små biter (fjern frøene om du ikke liker det superspicy), multer (jeg benyttet multesyltetøy), et par ts limesaft og litt frisk timian. Bland forsiktig så det ikke blir bare mos. Bland ut litt soyasaus med noen skvis limesaft og ha i en liten skål. Ta ut kjøttet og skjær i tynne skiver, men ikke så tynne som til carpaccio. Spises ved å ha salsablaningen på kjøttet, rulle det sammen og deretter dyppe i soyasausen. Himmelsk!

tataki1
Reinsdyrtataki med spicy salsa og syrlig soyasaus

Luksuriøs frokostsandwich med reinsdyr, kremost og salsa

Da jeg sto opp i dag hadde jeg fortsatt både reinsdyr og salsablanding igjen fra i går, og siden kjøtthungeren min er på topp akkurat nå, ble det to gedigne reinsdyrsandwicher som sen søndagsfrokst. Luksus, rett og slett!

Du trenger:

 • Reinsdyrkjøtt
 • Salsablandingen fra oppskriften over
 • Kremost, jeg brukte Philadelphia, men Snøfrisk med kantarell kan også anbefales
 • Rugbrød
 • Timian

Ha en sjenerøs dose med kremost på en skive med rugbrød, dekk med salsa og skiver av reinsdyr, og topp med enda mer salsa og frisk timian. Avslutt med et dryss salt og pepper om du ønsker. Luksusfrokost etter mitt hjerte og ikke minst gane! Vel bekomme, og god søndag 🙂

reinsdyrfrokost
Frokostsandwich med reinsdyr, kremost og salsa på rugbrød

 

(8167)

Comments

comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *